lørdag 7. september 2019

Idly´s valgsynsing, del II - Valgets kvaler


En kjapp inføring i hvordan finne ditt parti på mandag.

Så er det bare et par dager til årets valg. En lang valgkamp er over, og nå sitter folket over det ganske land igjen med spørsmålet: Hvem har fortjent min stemme! Noen visste hvem de skulle stemme allerede før valgkampen starta, noen har sett lyset underveis og andre sitter igjen som noen spørsmålstegn og lurer på hvilket parti de skal velge. Det aller viktigste for sistnevnte gruppe er å gå til valglokalet å stemme!! Aldri la tvilen bli så stor at du heller lar være. Det blir som at hvis du ikke klarer å velge mellom sjokolade- og vaniljeis, så kaster du begge og får ingenting!

Jeg oppholder meg for tiden i en kommune jeg ikke har stemmerett i, men har selvsagt forhåndsstemt i min bokommune. Jeg har ikke hatt et vanskelig valg, siden det er lenge siden jeg gikk gjennom mine verdier og fant det partiet som passa meg best i forhold til verdisyn.

Er du i tvil skal du her få noen råd hos meg, helt gratis
Ta en samtale med deg selv og/eller noen som står deg nær og finn ut hva som er aller viktigst for deg når det kommer til styre og stell, både nasjonalt og kommunalt. Velg deg 2,3 saker som du setter først og les deg deretter opp på de forskjellige partiene for å på den måten finne ut hvilket parti som prioriterer de samme sakene. En samtale med lokalpolitikere, enten ansikt til ansikt eller f.eks. på FB kan også være til svært god hjelp. Da må du bare også huske på at alle som står på ei liste ofte vil prøve alt de kan for å få deg til å stemme på sin liste. Vi er noen sleipe jævler, men de færreste av oss som er engasjert i lokalpolitik lyver - tro det eller ei.

Hvis du tar deg det lille brydderiet og bruker et par timer på å tenke, lese og snakke politikk vil du fort finne ut at det ikke er så vanskelig å finne hvilket parti du mest enig med. Og husk nå på at INGEN er enige med partiet sitt i ett og alt - derfor må du vite hva du setter øverst på lista di.

Et veldig konkret eksempel fra her jeg er nå:
 Jeg kan ikke tro mine egne ører når folk på Andøya noen få dager før valget sier at de ikke aner hva de skal stemme. Her er det veldig enkelt for meg å assistere deg ved hjelp av et par spørsmål:
1) Er du uenig i avgjørelsen om nedleggelse av Andøya Flystasjon, ja da eliminerer du enkelt og greit alle partiene som stod og står bak den avgjørelsen.
2) Er du uenig i den katastrofale avgjørelsen om vindmøller på Andmyran, ja da fjerner du de partiene som fortsatt stemmer for at et tysk selskap skal gjøre oss til miljøværstinger mens de dreper vernede fugler på et vernet myrområde og samtidig tillater gigantiske klimautslipp.
Ergo, hvis du er mot de to sakene har du faktisk ganske få partier igjen å velge i og vipps valget ditt har blitt mye enklere. Dog må det advares mot at noen partier ser ut til å hoppe over til motsatt side sånn i innspurten, da må du tenke over om du virkelig tror på den plutselige endringen i standpunkt eller om det er såkalt valgflesk - som i motsetning til stekt flesk ikke lukter.....

Jeg er sikker på at de aller fleste klarer å gjøre denne øvelsen, se på valgene du har enten når det gjelder lokale forhold eller i en større nasjonal og internasjonal sammenheng, og let etter hvilket parti du er MEST enig i.
Og husk nå på at verden forandrer seg, folk forandrer seg og politiske partier likeså. Derfor er det ikke alltid så lurt å bare velge det partiet som far din og bestefar din og oldemora di stemte - fordi du ikke gidder å tenke selv.

Og nå lurer du på hva jeg stemmer? Dette innlegget var ikke ment som stemmefiske for mitt parti, men å få deg til å stemme etter din overbevisning, derfor har jeg ikke tenkt å fortelle deg det.
Skjønt jeg kan fortelle deg at jeg mener at klimakrisa er viktigst, men at vi ikke kan tillate at barn vokser opp i fattigdom mens vi løser den! Jeg er mot den økende forskjellen på folk i Norge, og jeg er mot begge de to ovennevnte store, alvorlige sakene i Andøy kommune. Hvis du har lært noe av min innføring ovenfor og er veldig interessert så finner du nok ut hva som er partiet mitt.....

Demokratiet er avhengig av DIN stemme - God valg!

1 kommentar: